مشاوره حقوقی تلفنی: 88689368-021

شنبه الی پنجشنبه - ساعت 9 الی 18

خیانت در امانت

خیانت در امانت چیست؟

اگر شما هم به دنبال پاسخ دقیقی درباره مفهوم خیانت در امانت هستید، باید بگوییم ماده ۶۷۴ قانون مجازات اسلامی اعلام کرده که هر گاه اموال منقول و غیر منقول مانند وجه نقد، لوازم و حتی ملک و اسنادی مانند چک، سفته و قبض به عنوان اجاره، امانت، رهن ملک یا برای وکالت و یا انجام هر کاری با اجرت یا بی‌ اجرت به شخصی داده شود، سپس شخص تحویل گیرنده در اموال یا اسنادی که در اختیار دارد تصرف کند، از آنها استفاده کرده یا به هر نحوی آنها را گم یا نابود کند، عمل خیانت در قبال امانت را انجام شده است.

در توضیح دقیق تر باید بگوییم که موارد جرم خیانت در امانت شامل:

  • تصاحب مال امانی
  • استفاده از مال امانت گرفته شده
  • مخفی کردن مال امانی یا خارج کردن آن از دسترس مالک
  • از بین بردن مال امانت گرفته شده

 

توجه کنید که این جرم در مورد املاک، فعالیت‌های تجاری، وراثت، اسناد دولتی و یا هر گونه مهر و امضاست. به این معنی که ممکن است ملکی تصاحب یا استعمال شود. از طرفی این احتمال وجود دارد که اموال یا املاک در انحصار ورثه تقسیم شده باشند. از طرفی مفقود کردن، تصاحب و استعمال اسناد دولتی یا مورد سوء استفاده قرار دادن امضا و مهر مدیری، از انواع خیانت کردن در قبال امانت محسوب می‌شوند.

مجازات جرم خیانت در امانت چیست؟

فردی که در معامله‌های مختلف مقابل امانت طرفین معامله خیانت می‌کند، اگر پس از شکایت شاکی و بررسی دادگاه مجرم شناخته شود، مجازات خواهد شد. در توضیح کامل‌ تر باید بگوییم که قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲ مجازات جرم خیانت کردن در قبال امانت را از ۶ ماه تا ۳ سال حبس اعلام کرده است. اما ماده ۱۰۴ اصلاحی قانون کاهش حبس مجازات تعزیری که در سال ۱۳۹۹ به تصویب رسید، جرم خیانت کردن در قبال امانت را به جرمی قابل گذشت تبدیل کرد. به این معنی که شاکیان این حق را دارند که از شکایت خود بگذرند و فرد مجرم متحمل مجازات حبس نشود. در ضمن میزان مجازات خیانت در امانت در قانون جدید به ۳ ماه تا ۱.۵ سال کاهش پیدا کرد.

مدارک شکایت خیانت در امانت چیست؟

اگر کسی به دلیل متحمل شدن خیانت فردی در مقابل امانت خود تصمیم به ثبت شکایت کند، باید چند مدرک زیر را ارائه دهد:

  • رسید مال سند یا مدرک سفید مهر واگذار شده به فردی امین
  • طرح شکایت و اظهارنامه درباره جرم تعیین شده
  • شهود برای اثبات جرم خیانت کردن در مقابل امانت طرفین
  • اسناد و مدارکی برای آگاه کردن مراجع ذی نفع از حقیقت ماجرا

نحوه شکایت کردن

برای اینکه فردی بخواهد شکایت خود را در حیطه خیانت در امانت به ثبت برساند، باید چند مرحله طی کند که عبارتند از:

مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی: برای اینکه شکایت خود را به ثبت برسانید باید به ساختن پروفایلی در سامانه ثنا و ثبت دادخواست در این سامانه بپردازید. برای این منظور باید به یک دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنید.

پر کردن فرم شکواییه: در گام بعدی باید فرم شکایت خود را پر کنید. در چنین شرایطی وکیل می‌تواند به شما کمک کند تا متن دقیق و کاملی را آماده کنید. در ضمن باید مدارکی را همراه داشته باشید که وکیل شما را در این زمینه راهنمایی می‌کند.

ارجاع شکواییه به مراجع ذی صلاح: بعد از این مدارک را همراه با دادخواست ارائه دادید، دفتر خدمات الکترونیک قضایی، دادخواست و پیوست آن را به مرجع ذی صلاح ارسال می‌کند.

نحوه رسیدگی به جرم چگونه است؟

هنگامی که دادخواست خود را برای شکایت این نوع از خیانت فردی به ثبت رساندید، مراحلی طی خواهند شد تا حکم نهایی صادر گردد.
ابتدا دو طرف دعوا به شورای حل اختلاف دعوت می‌شوند تا با جلساتی دعوای میان هر دو تمام شده و شاکی شکایت خود را پس بگیرد.
در صورتی که دو طرف صلح نکردند یا پیگیر جلسه نبودند، پرونده به دادسرا ارسال خواهد شد.
اکنون نوبت به این می‌رسد که دادگاه با مدارک موجود و بررسی شواهد شهود، جرم را کامل بررسی کند. اگر جرم اثبات شود، با توجه به شدت جرم، مدت زمان حبس به عنوان مجازات (از ۳ ماه تا ۱.۵ سال) تعیین خواهد شد.
توجه داشته باشید که در صورت کامل نبودن شواهد و مدارک یا اعلام رضایت شاکی، پیگیری پرونده از سوی دادسرا متوقف خواهد شد.

جمع بندی

خیانت کردن در مقابل امانت به این معناست که فردی اموال منقول و غیر منقول، امضا و مهر و یا اسنادی مانند چک، قبض و سفته را بدون اطلاع مالک یا واگذار کننده استفاده، تصاحب، مفقود یا نابود کند. مجازات این جرم هم در قانون جدید ۳ ماه تا ۱.۵ سال است. هرچند اگر شاکی رضایت دهد، مجازات قابل گذشت خواهد شد. شما در این مطلب با مدارک لازم، شیوه ثبت دادخواست و نحوه پیگیری شکایت آشنا شدید.

ـــــــــــ سوالات متداول ـــــــــــ

سوال
پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *